Golfkönyök torna


Golfkönyök gyógyítása – Tünetek és kezelési módok

Menü Teniszkönyök, golfkönyök A teniszkönyök és golfkönyök leginkább a sportrehabilitáció tárgykörébe tartozó, gyakori kórképek. Talán elnevezésükből adódóan sokan tévesen úgy gondolják, hogy csakis sportolók vannak kitéve ilyen fokozott igénybevétel okozta íngyulladásoknak. Azonban a gyakorlat azt mutatja, hogy az alkar hajlító és feszítő inainak túlterhelésből eredő gyulladásai leginkább amatőr játékosokat érintenek a rossz technika, vagy a helytelen ütőhasználat miatt, illetve olyan embereket, akik munkájuk során egyoldalúan használják kezüket, például naphosszat golfkönyök torna, vagy a számítógép egerét használják.

Nőknél és férfiaknál hasonló golfkönyök torna, szinte bármely életkorban előfordulnak, de leginkább középkorúaknál jellemzőek. A túlerőltetés mögött nagyon gyakran valamilyen hajlam is közrejátszik a tünetek kialakulásában.

Bejegyzés navigáció

Ilyenek a túl gyenge izmok, vagy egy diszharmónia az alkart feszítő illetve hajlító izomcsoportok ereje között, ismétlődő mikrotrauma a könyökízületben, vagy a könyök rándulása, húzódása.

E két kórkép felismerése viszonylag egyszerű. A páciens panasza rendszerint egy terhelésre jelentkező erőteljes könyökfájdalom az ízület belső golfkönyökvagy külső oldalán teniszkönyökami többnyire egyértelmű jel, de a ízületi betegségek megnyilvánulása az orvos egy-két fizikális teszttel, esetleg kétirányú röntgenfelvétellel is alátámasztja.

Fontos a differenciáldiagnosztika is, melynek során kiszűrjük a betegség kialakulásában fontos egyéb kórokat is pl.

A tüneteket tekintve egyértelműen a fájdalom a legmeghatározóbb. Golfkönyök torna fizikai aktivitást követően vagy közben, de súlyosabb esetekben már fizikai aktivitástól függetlenül, akár éjszaka is. Teniszkönyök esetén a kézfej hátrafeszítésére, míg a másik kórképnél az ujjak hajlítására ill. Az érintett könyök, illetve alkar megdagad, golfkönyöknél a belső, teniszkönyöknél pedig a külső csontgumó nyomásra érzékennyé válik.

A kapszula térd kezelésére illetve a könyökcsúcs is panaszos lehet.

Prima Medica Egészséghálózat

Az ízület mozgásterjedelme esetenként megtartott marad, de gyakoribb, hogy valamilyen irányba akadályozottá válik a mozgás. Golfkönyök torna íngyulladások kezelésében legfőképp a gyulladásból adódó tüneteket kezeljük. A gyógyulás elengedhetetlen feltétele az érintett végtag teljes felmentése mindenféle fizikai munka alól, de legtöbb esetben ez már nem elégséges.

A fájdalom csillapítására jó házi módszer a jegelés de az orvos gyakran nem-szteroid gyulladáscsökkentőket és fájdalomcsillapítót is felír s ezek enyhébb esetekben szinte teljesen artrózisos homeopátia a panaszokat. Az imént golfkönyök torna módszerekkel csak a tüneteket fojtják el, de a páciens amint visszatér régi életritmusába a panaszok ismét előtörhetnek.

93. Teniszkönyök gyógyítása egyetlen mozdulatból álló gyakorlattal

A betegség hatásos kezelése sokszor csak a kiváltó ok megszüntetésével lehetséges, tehát pl. Amennyiben előrehaladottabb a páciens állapota, komolyabb beavatkozásra is szükség lehet. A makacsabb gyulladásokat az érintett golfkönyök torna környékére beadott szteroidinjectióval csillapítják, illetve a fájdalmas rész besugárzása szintén segítheti a gyógyulást.

A golfkönyök kezelése az aktív fájdalomcsillapítás. Elsősorban a kiváltó okot kell megszüntetni vagy a lehetőségekhez mérten minimalizálni, ilyen például a gépírás, sporttevékenységek, ha a pihentetés hatására sem múlik vagy csillapodik a fájdalom, orvosi segítségre lesz szükségünk.

A problémás időszakban az ízületet brace az ízület bizonyos irányú mozgásait korlátozó tok viselésével tehermentesítik úgy, hogy mérséklik az érintett ínra ható nyomást. Ezeket kezdetben állandóan kivéve este később már csak sportoláskor kell használni.

Mindezek mellett hatékony kiegészítő terápiát jelentenek a különböző fizikoterápiás eljárások is.

Golfkönyök

Iontoforézissel a gyógyszerek bejuttatását teszik hatékonyabbá, az ultrahang egy mikromasszázs és meleghatással fejt ki jótékony hatást. Amennyiben a panaszok enyhültek, fizioterápiával, gyógytornával és az inak óvatos nyújtásával előzhetjük meg a kiújulást. Rendkívül eredményes lehet az idegmobilizáció, valamint a Mulligan manuálterápia is, mely a fájdalmat teljesen mellőzve modern módon funkcionális szemléletben kezel a problémás hétköznapi mozdulatokat gyakoroltatva s akár pár kezeléssel a pácienst is bevonva a terápiába tartós eredményt biztosít.

fájdalom a könyökcsont epicondylitis kezelésénél gyümölcsök és zöldségek ízületi fájdalmak kezelésére

Ha hónapos célzott kezelésre sem tapasztalható érdemi javulás, a műtéti megoldás kerül előtérbe. Ennek során leválasztják a problémát jelentő izmokat eredési helyükről, valamint eltávolítják a károsodott ínrészeket is.

A műtétet később gyógytorna követi. Fontos azonban megjegyezni, hogy a műtétek csupán százaléka sikeres, a betegségre jellemző a sorozatos kiújulás mindaddig, amíg a kiváltó okot egyoldalú terhelés meg nem szüntetjük.

Mi a teniszkönyök és a golfkönyök közötti különbség?

Előrehaladott esetekben a túlterhelésből eredő gyulladások kezelése a páciensek idejét és türelmét jelentősen igénybe veheti. Éppen ezért fontos lenne a prevenciót, a betegség megelőzését előtérbe helyezni, hiszen korai stádiumban kis odafigyeléssel különösebb beavatkozás nélkül a páciens is segíthet önmagán. Érdemes a könyököt munka, vagy játék után percig pihentetni. A fájdalmas időszak lezajlása után törekedni kell az alkarizomzat harmóniáját megteremtésére, bizonyos izmokat nyújtására, másokat erősítésére.

Javasolt gyakorlatok: Vállait engedje le, hátrafelé néző tenyérrel nyújtsa ki könyökét.

vízízületi fájdalom után fáj a vállízület dudorja

Csuklóját hajlítsa be, tenyere felfelé nézzen. Másik kezével fokozza a nyújtást, amíg nem érzi az alkar izmainak húzódását! Alkarját fektesse asztalra úgy, hogy csuklója szabadon mozoghasson.

Erősítés és rehabilitáció

Feszítse vissza csuklóját párszor, úgy hogy ujjai a plafon felé nézzenek! Ha már nem okoz fájdalmat súlyzókkal is végezheti a gyakorlatot. Amikor csak tud, szorítgasson markában egy kisebb gumilabdát!

fájdalom a könyökízület jobb karjában hemofília ízületi kezelés

Legfrissebb bejegyzések.