Izületek ropogása. Ropognak az ízületei? Komolyabb baj is állhat a háttérben!


Címkék Kortól, nemtől és életviteltől függetlenül sokszor tapasztalhatjuk, hogy ízületeink recsegő, ropogó vagy kattogó hangot adnak ki.

izületek ropogása

Ez elsőre akár ijesztőnek is tűnhet, izületek ropogása nem kell egyből a legrosszabbra gondolni. Utánajárunk, mi állhat a ropogás hátterében! Miért ropog?

izületek ropogása

Nem is csoda tehát, hogy néha halljuk, ahogy egy-egy mozdulat közben roppanó hangot hallatnak. Ahhoz, hogy megértsük miért van ez, előbb az ízületek felépítését kell megnéznünk.

Nagykereskedők

Ízületeink általában két csont találkozásánál helyezkednek el. A csont ízületi végét porc borítja be, ezek a porcok egy ízületi üregben vannak és az Ízületi folyadék segíti a mozgásukat. A súrlódás elkerülése érdekében szinoviális folyadék és nyálkatömlőben keletkező nyák is helyet kap az ízületben.

Az eddigi kutatások alapján három különböző oka lehet annak, ha egy ízület ropog: Mint fentebb olvasható, az ízületek között folyadék található.

izületek ropogása

A fizikai munka, egyéb hétköznapi mozgások, de akár egy csontkovács meglátogatása alkalmával is a csontok eltávolodhatnak egymástól, ami miatt a szinoviális folyadékban nyomása megváltozik. Ebben az esetben kis levegőbuborékok keletkeznek, amik aztán a hangot eredményezik.

Hírlevél feliratkozás

Egy másik ok, hogy az ízületet körülvevő inak és izmok átmozognak egymáson, a mozgásunk következtében izületek ropogása változtatnak, ami hanghatással járhat. A harmadik lehetőség, hogy porckopás áll a háttérben.

Ropogó ízületek — Okok és tanácsok Bár arról megoszlanak a vélemények, hogy mennyire káros a jelenség, a ropogás miértje, illetve enyhítése, megelőzése mindenkit érdekelhet. A ropogás mögött a következő három ok állhat: Az ízületi részben található, ún. Az ízületeket egy ízületi folyadék védi, mely lehetővé teszi a csontok közötti szabad mozgást.

Ezzel érdemes orvoshoz fordulni, hiszen komoly fájdalmakat is okozhat. Az elvékonyodó porcréteg valamilyen sérülés vagy betegség miatt nem tud újraképződni, a felülete egyenetlen lesz, és az idő haladtával felbolyhosodik. Ez azért veszélyes, mert az ízületi folyadék is kevesebb lesz, vagy akár el is tűnhet. A csontok keményen súrlódhatnak egymáson, ami ízületi gyulladást okoz.

Így előzze meg a nagyobb bajt

Látható tehát, hogy az ízületi ropogás nem minden esetben jelent problémát, de érdemes megelőző lépéseket tenni annak érdekében, hogy később se jelentsen gondot. A hízás, vagy hosszú ideig nagy súlyfelesleggel való élet nagyon megterheli az ízületeket.

Így kezelhető az ízületi gyulladás

Ezért a fogyás segíthet abban, hogy megőrizzük az ízületeink épségét. A rendszeres mozgás és a megfelelő mennyiségű folyadék bevitele is jótékony hatással lehet az ízületeinkre.

izületek ropogása

Vannak olyan vitaminok és ásványi anyagok is, melyek izületek ropogása nyújthatnak. Ilyen az A- C- és E-vitamin, a kalcium és az omega3.

izületek ropogása

Sokan vannak, akik direkt ropogtatják ízületeiket, amivel másokra a frászt hozzák. Jelenleg az a nézet, hogy crossfit ízületi fájdalom a fajta ropogtatás nem okoz ízületi gyulladást.

Ugyanakkor a szalagok és inak megnyúlhatnak a mozgatás miatt.

Kiderült, miért ropognak az ízületeid, és az is, hogy baj-e, ha ropogtatod őket

Azt javasoljuk, hogy az ízületi ropogás miatt nem szükséges azonnal orvoshoz fordulni, de érdemes megfigyelni, hogy mikor, hogyan, mennyit és melyik ízületünk ropog.

Amennyiben kóros elváltozást tapasztalunk, vagy a ropogó hangot fájdalom is kíséri, már fontos meglátogatnunk egy reumatológust. A Budapest Medical Orvosközpontban és a Budakeszi Medical Orvosközpontban reumatológiai magánrendelés és ízületi ultrahang vizsgálat is pácienseink rendelkezésére áll.

izületek ropogása

Budapest Medical Orvosközpont.